Paper marbrejat

Hi ha mil i un treballs manuals per fer, però sense dubte aquesta és una de les que més em fascina.

És tan apta per fer-la els adults, com amb nens i nenes. Des de Juga Imagina recomanem fer aquesta activitat a partir de 7- 8 anys depenent de la destresa que tinguin, i per descomptat, l’atenció que us prestin per seguir els passos necessaris.

Després d’haver-la experimentat amb la quitxalla, només puc dir que la proveu!

El paper marbrejat, deu el seu nom a les textures que forma la pintura sobre el paper i amb les que podeu experimentar donant moviment a la pintura a l’oli que queda flotant a l’aigua.

És ideal per preparar papers de regal casolans, a més, que us pot resultar molt útil per a altres manualitats, folrar llibretes, fer punts de llibre o crear postals amb molta personalitat.

Si us ha picat el cuquet i teniu ganes de provar-ho, aquí us deixo el llistat de materials que necessitareu, i l’explicació de com fer-ho.

Materials:

  • Pintures a l’oli (8,54€ Surtit de 12 colors variats)
  • Trementina (9,44€ Trementina rectificada TITAN, 100ml)
  • Paper del tamany que volgueu.
  • Recipient gran per l’aigua (safata, gibrella…)
  • Aigua de l’aixeta
  • Varis recipients petits (per barrejar els colors)
  • Pinzells i /o xeringues
  • Un palet de fusta.

Descripció pas a pas: 👇
Si ho prefereixes, al final del post, pots veure un petit video resum de com fer el teu paper marbrejat.

1- Primer protegirem el lloc on volem fer la manualitat. Està clar, que quan fem activitats així amb la canalla, és fàcil que es taqui la taula o el terra. I per descomptat poseu-vos una bata o roba vella que no us importi que acabi de coloraines. Entre més protegim l’espai menys patiràs per netejar després i podràs gaudir al màxim sense preocupacions.

2- Per començar necessitareu un recipient o safata, tan gran com la mida del paper que vulguis decorar. En aquest cas, si no en tingueu cap, podeu aprofitar les safates o envasos d’un sol ús que venen amb els aliments. O bé, utilitzar algun gibrell vell. Tingues en compte, que segur, acabarà tot tacat de les pintures.

Si ja ho teniu clar, l’omplireu d’aigua. És on la pintura surarà per poder-la traspassar al paper.

3- Ara ja és l’hora de preparar els colors que voldrem fer servir.

En els recipients petits barrejareu els colors que trieu, amb una mica de dissolvent de trementina. Aneu fent proves de menys a més dissolució, ja que si en poseu poc, la pintura a l’oli no flotarà, i si us passeu, quedarà molt diluïda per tota l’aigua, amb el que no podreu crear formes i moviment, i no es veuran els colors clarament.
—> Com a recipients petits podeu utilitzar el que volgueu!
En el video si us fixeu, vam reutilitzar taps d’ampolles.

Si ja teniu el punt de dissolució que voleu i la safata amb l’aigua, arriba el moment de deixar anar l’artista que porteu dins!

4- Agafeu la pintura amb les xeringues i tireu-la damunt de l’aigua. Si useu pinzells, procureu que la pintura caigui pel seu propi pes, que caiguin les gotetes, no suqueu el pinzell amb l’aigua.

5- Quan tots els colors estan flotant, podeu agar el palet de fusta i passar-ho suaument per l’aigua, movent els colors per crear moviment, onades, o formes abstractes.

Ara sí! Ja és el moment de veure el resultat!

6- Agafeu el paper pels extrems de forma que quedi totalment paral·lel a l’aigua de la safata i, a poc a poc, el col·loqueu al damunt.

No submergiu el paper!

Ha de quedar surant sobre l’aigua.

Veureu que la pintura es va impregnant al full. És llavors, quan amb molt d’amor, haureu d’aixecar el paper per un dels extrems, a poc a poc.

7- Col·loqueu el paper amb la pintura cap amunt, a la zona que heu designat per al seu assecat.

Voilà! Admireu la vostra obra d’art!

Quan el paper estigui ben sec, el podreu utilitzar per fer allò que vulgueu amb ell!

Ah! I no us oblideu de netejar-ho tot quan acabeu!

Sobretot! Penseu que la pintura a l’oli no es neteja amb aigua! Haureu de fer ús del dissolvent!

Et recomanem que utilitzeu la mateixa aigua de l’activitat per fer la neteja, i quan acabeu, utilitzeu un recipient tancat (ampolla de plàstic, pot de vidre,…) per guardar l’aigua i dur-la a la deixalleria.
No s’ha de llençar per l’aigüera!
Penseu que hi hauràn restes de les pintures i el dissolvent!

Si us animeu a provar aquesta manualitat, expliqueu-nos la vostra experiència aquí a comentaris! 📝 

https://youtube.com/shorts/Mn-qlqZBP2A?feature=share

Manualitat: Com fer paper marbrejat amb pintures a l’oli

Feu un comentari